Sfaturi pentru alegerea inclinatiei panoului


Dupa alegerea spatiului in care va fi construit panoul, urmeaza sa stabilim si suprafata minima si inclinatia acestuia.

Suprafata minima este relativ simplu de decis: pentru cei ce isi doresc neaparat un panou si au un spatiu foarte limitat, un panou mobil de 3x2,3 m (dimensiunile ideale pentru o camera de bloc) reprezinta deja o solutie rentabila si nu in ultimul rand ieftina. Poate fi instalat chiar si intr-o camera de bloc sau in spatele unui garaj. Acesta ar fi un minim.
Cu cat spatiul este mai generos ca suprafata si inaltime, cu atat panoul ar putea fi mai interesant. Daca pretul de constructie este o problema, panoul poate fi construit pe module, in timp.

Alegerea inclinatiilor suprafetelor este putin mai delicata. In cazul mini-panoului problema se rezolva de la sine, dar la panourile rigide trebuie avute in vedere varsta, capacitatile motrice si experienta celor care urmeaza sa-l folosesca.
Sa detaliem pornind de la varsta utilizatorilor.

    1. Daca este vorba de copii pana la 10-12 ani, este de dorit ca panoul sa aiba o inclinatie intre 80-100 grade. Un panou prea inclinat ar putea suprasolicita articulatiile si tendoanele copiilor.
    2. La copii peste 10-12 ani inclinatia ideala s-ar situa intre 100 si 120 grade. Exuberanta si usurinta cu care se vor obisnui sa-l foloseasca vor eclipsa multe persoane mai in varsta.
    3. In cazul persoanelor care nu prea au facut sport sau al celor care si-au agatat de ceva timp scaritele in cui si si-au dat seama ca se poate si pe “plastic”, este mai indicat sa se aleaga inclinatii mai usoare, care sa nu depaseasca 110 grade.
    4. Incepatorilor cu o conditie fizica mai buna si care intentioneaza serios sa se pregateasca le-ar fi util un panou mobil cu inclinatii de pana la 140 de grade. In cazul in care panoul este fix, ar fi ideala o inclinatie intre 110-130 grade. Tot la incepatori, o inclinatie prea mare, apropiata de cazul tavanului, ar putea avea efecte nedorite in ceea ce priveste asimilarea tehnicilor de surplomba. Astfel ascendentul rapid al fortei ar putea limita asimilarea procedeelor tehnice si fluenta miscarilor. Consecinta ar putea fi dezvoltarea unui stil atipic, “in forta” si care aduce multe deservicii catararii pe stanca. De asemenea, este foarte probabila si aparitia problemelor de articulatii si tendoane.
    5. Iar cei cu experienta... stiu deja ce au de facut si pentru ce vor sa se pregateasca.


alte articole

PRIMA PAGINA | SFATURI TEHNICE | TABEL DE COMANDA | CONTACT
Creat de Cristi Taut & Elena Cracut
Copyright © 2008 Faneholds. All right reserved.